Oast House

Originally designed for the writer and poet Richard Church by Frederick Lucas Marcus in the 1940s it is believed to be one of the first oast houses in Kent to be converted to form a dwelling. In our client’s family ownership since the 1960s the principal brief was to refurbish and extend the property to create a fluid use of space for modern living and entertaining whilst bringing in Eastern and Southern light and landscape views.

The original Marcus design became the linchpin for the new scheme. The three iconic roundels were retained and, due to structural restrictions, the principle barn was demolished and rebuilt slightly larger. A new

A new 4.5 metre high curtain glass wall extension was constructed to link the square and round kilns and contains a reception atrium and principal staircase. To the south, a single-storey projection with terrace over brings in southern light and spectacular landscape views. To the north, a new detached garage was designed with a steeply pitched roof to complement the architectural language of the kilns. Internal detailing was carefully considered and bespoke fixtures and fittings designed to harmonise with the architectural language.

similar projects...

Kent Barn